Plusgiro: 90 00 59-7  |  Bankgiro: 900-0597

Typ 1 diabetes i unga år förkortar livet

Nyhet: Sveriges Radio, Ekot - Kalle Wannerskog, 10 aug 2018

Den som drabbas av typ 1-diabetes i tidig ålder lever kortare liv och det är värre för kvinnor än män, det visar en ny studie från Göteborgs Universitet.

Studien från Göteborgs Universitet har jämfört drygt 30 000 personer med typ 1-diabetes med 135 000 personer utan sjukdomen, och enligt studien dör kvinnor som utvecklar sjukdomen i tidig ålder – i genomsnitt 18 år tidigare än en person utan diabetes – och för män handlar det om drygt 14 år.

– Flickor som får typ 1-diabetes innan tio års ålder förlorar nästan 18 levnadsår och pojkar som utvecklar typ 1-diabetes innan tio års ålder förlorar lite över 14 levnadsår, säger Araz Rawshani, läkare och forskare vid Göteborgs Universitet.

– Det betyder att det här är en mycket allvarlig sjukdom och vi har också studerat hur stor risken är för de här individerna att drabbas av hjärtattack, stroke och andra komplikationer, fortsätter han.

Diabetikers genomsnittliga livslängd är mycket lägre än personer utan sjukdomen, men det beror också på att varje ung person som avlider i till exempel hjärt- och kärlsjukdomar drar ner genomsnittet. Så i absoluta tal är det trots allt relativt få diabetiker som avlider i ung vuxen ålder.

Gun Forsander, docent och överläkare på Drottning Silvias barnsjukhus vid Sahlgrenska har mångårig erfarenhet av att arbeta med diabetesdrabbade barn, och studiens resultat förvånar henne inte.

 – Det är starka siffror som presenteras jag är inte så förvånad. Vi som arbetar med diabetes vet att det är en svår sjukdom. Det som är positivt är att vi ändå vet att siffrorna för dagens barn ändå är bättre än tidigare, så chanserna för dagens barn under tio år – som den här studien framförallt handlar om – går en betydligt bättre framtid till mötes än gårdagens barn, säger hon.

 

Barndiabetesfondens ordförande, senior professor Johnny Ludvigsson kommenterar:

Studien bekräftar i ett stort svenskt material det vi vetat sedan lång tid. Typ 1 diabetes är tyvärr en mycket allvarlig sjukdom. De flesta klarar sin sjukdom imponerande bra, trots intensiv och påfrestande behandling, men alla gör inte det. Alldeles för många dör i ung vuxen ålder. När vi från Barndiabetesfondens sida framhållit detta så har många protesterat, faktiskt även inom barndiabetesvården. Man ska vara optimist, positiv, inte ”måla fan på väggen”. Naturligtvis ska vi vara optimister.

De flesta barn och ungdomar med typ 1 diabetes kommer få ett långt, förhoppningsvis lyckligt liv, men vi kan inte acceptera att sjukdomen alldeles för ofta leder till komplikationer och för tidig död. Det krävs forskning. Målsättningen måste vara att förebygga sjukdomen och bota den! Förstår människor att typ 1 diabetes, den i särklass vanligaste obotliga sjukdomen som drabbar barn i Sverige, inte bara är livshotande utan ibland till och med dödande, så kommer Barndiabetesfonden att få ökade resurser, och förr eller senare leder forskningen till genombrott.

 

Läs originalartikel och hör inslag här>>

Kontakta oss
Barndiabetesfonden
Gränsliden 10
582 74 Linköping
Telefon: 013-10 56 90
kansli@barndiabetesfonden.se
Om oss
Barndiabetesfonden stödjer forskning vars syfte är att förebygga, bota eller lindra diabetes hos barn och ungdomar. Varje gåva är viktig och skänker hopp om nya framsteg och genombrott.
Org.nummer: 822001-9072  |  Plusgiro: 90 00 59-7  |  Bankgiro: 900-0597
Barndiabetesfondens beskyddare: H.K.H. Kronprinsessan Victoria