Plusgiro: 90 00 59-7  |  Bankgiro: 900-0597

Stor hälsorisk för diabetiker i extremvärmen: Vi är sjuka, inte fulla

Nyhet: Metro - Elinor Karlin, 2 aug 2018

Värmeböljan ger diabetikern Josefin Bergstrand lågt blodsocker. Nu varnar hon för att människor på stan som ser ut att vara fulla i själva verket kan vara svårt sjuka. ”De senaste veckorna har jag haft lågt socker hela tiden", säger hon själv.

Sommaren har bjudit på rekordtemperaturer i hela Sverige. Från många håll rapporteras om hälsoproblem kopplade till värmen. Några som är särskilt hårt drabbade är personer med kroniska sjukdomar. Josefin Bergstrand har diabetes och hon och många andra diabetiker blir kraftigt påverkade av värmen som gör att deras blodsocker blir mer oförutsägbart.

– Om jag eller någon av mina med-diabetiker beter oss lite märkligt på gatan, verkar lite frånvarande eller i värsta fall ramlar ihop, så beror det sannolikt inte på att vi har druckit för mycket rosé, skriver hon nu i ett inlägg på Facebook som fått stor spridning.

Diabetes är en kronisk sjukdom som gör att kroppen producerar för lite insulin eller inte producerar något insulin alls. Insulin är det hormon kroppen använder för att reglera sitt blodsocker. Att ha för högt eller för lågt blodsocker kan få väldigt allvarliga följder. Enligt Diabetesförbundet dör fem personer varje dag i Sverige där diabetes är den underliggande orsaken.

– Många vet inte vad det innebär att ha diabetes. De tänker att “det är bara att ta insulin när man äter”. De vet inte att det påverkar hela vardagen, säger Josefin Bergstrand till Metro.


Är orolig för att inte vakna på morgonen

Diabetikers insulinnivå påverkas av vad man äter och hur mycket man rör på sig, och hur kroppen reagerar kan skilja sig åt från person till person.

– De senaste veckorna har jag haft lågt socker hela tiden och det spelar nästan ingen roll vad jag stoppar i mig. Dessutom påverkas blodsockret av värmen även på natten. När man bor själv, som jag, så finns oron att blodsockret ska bli lågt på natten och att jag inte ska vakna på morgonen, säger hon till Metro.

För att lättare hantera sin diabetes har Josefin Bergstrand en blodsockermätare på armen, något hon tycker att man ska leta efter om man misstänker att en person som mår dåligt har diabetes.

– Då räcker det inte med en klapp på kinden och lite vatten. Är personen kontaktbar, ge oss gärna någonting sött. Om inte, ring en ambulans, skriver hon i sitt Facebookinlägg.

 

Läs originalartikel här>>

Kontakta oss
Barndiabetesfonden
Gränsliden 10
582 74 Linköping
Telefon: 013-10 56 90
kansli@barndiabetesfonden.se
Om oss
Barndiabetesfonden stödjer forskning vars syfte är att förebygga, bota eller lindra diabetes hos barn och ungdomar. Varje gåva är viktig och skänker hopp om nya framsteg och genombrott.
Org.nummer: 822001-9072  |  Plusgiro: 90 00 59-7  |  Bankgiro: 900-0597
Barndiabetesfondens beskyddare: H.K.H. Kronprinsessan Victoria