Plusgiro: 90 00 59-7  |  Bankgiro: 900-0597

Skämdes - nu vill hon synliggöra diabetes

Nyhet: SR - P4 Sjuhärad, 17 maj 2017

Boråsaren Lovisa Hjalmarsson har levt med typ 1-diabetes i tio år men skämdes i tonåren för att berätta om den. Nu vill hon istället synliggöra sjukdomen.

Det var under skoltiden i tonåren som Lovisa Hjalmarsson skämdes som mest.

– Jag kunde strunta i att ta mitt blodsocker och ta den där livsviktiga sprutan, säger hon.

Hon beskriver livet med sjukdomen som en daglig kamp, där en felberäkning kan vara ödesdiger. Ändå gick det så långt att Lovisa hamnade på sjukhus.

Efter att ha slarvat i flera år hamnade Lovisa Hjalmarsson på intensivvårdsavdelningen där det höll på att gå riktigt illa. Där fick hon ett riktigt uppvaknande.

– Man kan dö om man slarvar. Insulin är inget botemedel, utan ett livsuppehållande medel. Om man slarvar kan det leda till döden, säger hon.

Ska bestiga Kebnekaise
Idag kämpar hon istället för att synliggöra diabetes och kommer i sommar att bestiga Kebnekaise för att uppmärksamma och samla in pengar till diabetesforskning. Det tillsammans med ett tjugotal andra unga diabetiker med typ 1-diabetes.

– Det är så långt utanför min comfort zone som man kan komma, men nu är det dags att utmana sig. Så vill jag utvecklas och träffa andra personer i samma sits, för det har jag inte gjort under mina år som diabetiker, säger Lovisa Hjalmarsson.

 

Du han höra inslaget här>>

Kontakta oss
Barndiabetesfonden
Gränsliden 10
582 74 Linköping
Telefon: 013-10 56 90
kansli@barndiabetesfonden.se
Om oss
Barndiabetesfonden stödjer forskning vars syfte är att förebygga, bota eller lindra diabetes hos barn och ungdomar. Varje gåva är viktig och skänker hopp om nya framsteg och genombrott.
Org.nummer: 822001-9072  |  Plusgiro: 90 00 59-7  |  Bankgiro: 900-0597
Barndiabetesfondens beskyddare: H.K.H. Kronprinsessan Victoria