Plusgiro: 90 00 59-7  |  Bankgiro: 900-0597

Nej, min diabetes trollas inte bort med bättre kost

Nyhet: Expressen debatt - M. Sandén, E. Cederbrant, S. Larsson-Stern, 14 nov 2017

Fördomarna och missförstånden om typ 1-diabetes väller över oss i vår vardag. I skolkorridoren, bakom scenen, på middag hos kompisen och på nätet. ”Din diabetes försvinner väl när du blir äldre?”, ”Du borde tänka mer på vad du äter!”, ”Motionerar du verkligen tillräckligt? ”.

Vi har typ 1-diabetes, en kronisk autoimmun sjukdom där de celler som producerar insulin slås ut av kroppens eget immunförsvar. Det leder till svår, ofta total insulinbrist som är direkt livshotande. Dödligheten är redan i unga år kraftigt ökad och medellivslängden är omkring tio år kortare än genomsnittet i Sverige. I dag finns det inget botemedel.

För att vi och alla andra med typ 1-diabetes ska kunna må okej måste vi ta omkring 3 000 blodprov och 2 000 insulininjektioner per år. Det innebär att vi alla dagar i veckan, dag som natt, måste ha kontroll på vårt blodsocker. Det handlar om att konstant hålla balansen inom det lilla målområde där du mår okej. För mycket insulin kan skada dig direkt och du kan bli medvetslös, för lite insulin med för höga blodsockervärden som följd skadar dig i framtiden. Balans, balans, balans. Varje dag och natt för resten av ditt liv.

Så nej, vi kan varken träna bort vår sjukdom eller trolla bort den med en förändrad kost.

Trots alla blodprov, alla injektioner och att vi alltid måste ha total koll så är kanske det allra jobbigaste att varje dag tvingas möta all okunskap och alla fördomar kopplade till typ 1-diabetes. Om ni bara visste hur många det är som tror att man enkelt kan bli av med sjukdomen genom att äta rätt och motionera mer. Vi lovar dig, vi hade suttit på en cykel dygnets alla vakna timmar och enbart ätit sallad om det gjort oss friska. Så här kan det helt enkelt inte få fortsätta, det är dags att en gång för alla krossa alla tröttande fördomar om typ-1 diabetes.


Typ 1-diabetes drabbar tusentals varje år

I dag har cirka 50 000 personer i Sverige typ 1-diabetes. Varje år insjuknar över 900 nya barn och ungdomar och minst lika många vuxna. Trots att denna livshotande obotliga sjukdom är så utbredd är det alarmerande få som känner till vad typ 1-diabetes är och vad det innebär att leva med sjukdomen. 

Denna okunskap får allvarliga och stora konsekvenser, inte bara direkt i form av fördomar eller brist på stöd utan även indirekt genom att det kommer in oacceptabelt lite pengar till forskning. Vi behöver ditt stöd för att kunna utrota denna eländiga sjukdom.

Nu tar vi stafettpinnen för att sprida information och öka kunskapen om typ 1-diabetes och vi hoppas att du tar vid och skickar den vidare. Inte en enda person med typ 1-diabetes ska behöva möta dessa fördomar och höra dessa kommentarer.

Det krävs en förändring och den skapar vi nu.

 

Läs originalartikel här>>

Kontakta oss
Barndiabetesfonden
Gränsliden 10
582 74 Linköping
Telefon: 013-10 56 90
kansli@barndiabetesfonden.se
Om oss
Barndiabetesfonden stödjer forskning vars syfte är att förebygga, bota eller lindra diabetes hos barn och ungdomar. Varje gåva är viktig och skänker hopp om nya framsteg och genombrott.
Org.nummer: 822001-9072  |  Plusgiro: 90 00 59-7  |  Bankgiro: 900-0597
Barndiabetesfondens beskyddare: H.K.H. Kronprinsessan Victoria